Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,

od kilku tygodni jesteśmy zaniepokojeni z powodu rozwoju epidemii. Pozostajemy w domach, dbamy o siebie, pracujemy zdalnie, zastanawiamy się nad tym, jak długo muzea pozostaną zamknięte. Nawet jeśli nie byliśmy przygotowani do tego mentalnie, to jednak mobilizujemy się, staramy się wykonywać swoje obowiązki muzealniczek i muzealników, przygotowujemy nowe projekty, regulacje, procedury.

Ponieważ trudno przewidzieć, czy i kiedy zapadną finalne decyzje administracyjne w sprawie ponownego otwarcia instytucji kultury, chcielibyśmy zainspirować inwentaryzatorki i inwentaryzatorów do wykorzystania najbliższego czasu do współpracy ze Stowarzyszeniem. Do zapoznania się z treściami bloga i zweryfikowania naszych propozycji procedur i dokumentów.

Wasze przemyślenia mają znaczenie. Pomagają w utrzymaniu wzajemnych kontaktów. I budują poczucie, że pomimo koniecznej przerwy, nadal działamy, mając przed sobą ważne wyzwania i plany.

Dlatego zachęcamy – zacznijcie od strony: www.stowarzyszeniepsim.pl. Rozejrzyjcie się po niej, wczytajcie – i pytajcie. Potraktujmy ten czas i okoliczności także jako możliwość samokształcenia i rozwoju zawodowego. Pod publikowanymi na stronie informacjami i materiałami udostępniamy możliwość ich komentowania – korzystajcie z niej. Zaproponujcie i opracujcie własne propozycje. Pytajcie – i odpowiadajcie innym. Dyskutujcie. To bardzo cenna aktywność zawodowa.

Przypominamy również o materiałach na stronie NIMOZ, dostępnych pod tym linkiem: www.nimoz.pl, które są bogatym zasobem wiedzy w zakresie zarządzania zbiorami. Sięgajcie i po nie. Czekamy na Wasze komentarze, pomysły i propozycje zmian na stronie – zgłaszajcie je bezpośrednio na adres mailowy PSIM (stowarzyszeniepsim@gmail.com).

Dodatkowo polecamy również pomocny link dotyczący zagadnienia pracy zdalnej, dostępny na stronie Państwowej Inspekcji Pracy:

www.pip.gov.pl/pl/wiadomosci/108610,praca-zdalna-przeciwdzialanie-covid-19.html#

Zamieszczono pod nim informację nie tylko o tym, czym jest praca zdalna, ale także o prawach i obowiązkach pracownika i pracodawcy.  Wśród poruszanych zagadnień znajduje się m.in. tzw. postojowe, a ściślej – omawiana jest sytuacja, w której pracownik nie może wykonywać pracy, także tej zdalnej.

Ufamy, że nasza wymiana zawodowych doświadczeń przełoży się na wzajemny rozwój i wzmocnienie kompetencji inwentaryzatorek i inwentaryzatorów. Gdy zagrożenie minie, wrócimy do muzeów bogatsi przynajmniej o kilka wskazówek – jak usprawnić i ulepszyć codzienną pracę. A to pomoże w nowych wyzwaniach.

Pozdrawiamy i życzymy zdrowia i pogody ducha.

Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Inwentaryzatorów Muzealnych